Afgańskie smaki wegetariańskie
okularki pływackie
Afganistan, mimo że kojarzy się głównie z tematyką wojenną, jest również miejsce z którego pochodzą oryginalne, smaczne i typowo wegetariańskie dania. Szczególnie interesującą potrawą, która dodatkowo posiada dosyć enigmatyczną nazwę jest tak zwane szule kunuti.
Szule kunuti to popisowe danie jednego z ludów zamieszkujących Afganistan, zwanego Hazarami. Potrawa ta charakteryzuje się specyficznym procesem przygotowania, a także charakterystycznym wyglądem.
Smakosze kuchni wschodniej, chcąc przygotować szule kunuti muszą w pierwszej kolejności zaopatrzyć się w ryż basmati, cebulę, czosnek, fasolkę mung, pomidory, olej, ostre przyprawy – najlepiej papryka ostra i słodka. Potrzebny będzie także kefir, który należy rozlać na ściereczkę pokrywającą sito i odczekać, aż kefir w zupełności odcieknie.
Przeważnie czas potrzebny na zakończenie tego procesu to cała jedna noc. Gotowy kefir łączy się z czosnkiem.
Należy również namoczyć fasolę. Reszta pracy jest już zdecydowanie mniej czasochłonna, gdyż trzeba tylko wszystko pokroić i dusić razem przez około pół godziny.
Z powstałej masy warzywnej formuje się tak zwany wianek, którego środek należy zalać przygotowanym wcześniej kefirem.