Dieta śródziemnomorska w Polsce
W teorii dieta śródziemnomorska wygląda wspaniale. Smaczne potrawy, odpowiedni zestaw witamin dzięki owocom i warzywom, działanie prozdrowotne – wszystko to brzmi świetnie, jednak pojawia się problem, co zrobić, gdy nie mieszkamy w ciepłym klimacie Południa.
Na szczęście istnieją sposoby dostosowania jadłospisu także do polskich warunków. Przede wszystkim należy jeść warzywa i owoce w każdym posiłku.
I nie chodzi tutaj jedynie o soczyste, hiszpańskie pomarańcze, czy egzotyczne oliwki prosto z Grecji. Lokalne warzywa także świetnie wpasują się w menu i będą doskonale pasować do każdego posiłku.
Zastąpmy też białe pieczywo pieczywem razowym, a także ziemniaki ryżem, czy kaszami. Należy ograniczyć spożywanie czerwonego mięsa, a częściej raczyć się rybami, przynajmniej trzy razy w tygodniu i nie muszą to być wcale wymyślne owoce morze, ale także skarby z lokalnych jezior.
Tradycyjną polską sól można zastąpić ziołami i czosnkiem. No i oczywiście pić dużo wody – 1,5 do 2 litrów wody dziennie pomoże oczyścić organizm, dzięki czemu poczujemy się lepiej.