Letnie propozycje wegetariańskie
ealergia.com.pl
W okresie letnim, świetnym pomysłem na pyszny, wegetariański obiad będzie zaserwowanie dania bazującego na cukinii lub bakłażanach. Zarówno wyglądem, jak i niekiedy smakiem mogą one przypominać mięso. Z pewnością, odpowiednio przyrządzone wyglądają na talerzu niezwykle smakowicie. Wystarczy podsmażyć bakłażana, najlepiej na patelni niewymagającej zastosowania tłuszczu lub z dodatkiem oliwy z oliwek pochodzącej z pierwszego tłoczenia. Dobrze wiedzieć, iż bakłażan może być lekko gorzki, jeśli nie posolimy go lekko tuż po pokrojeniu. Oprószenie niewielką ilością soli jest również wskazane przed samym procesem smażenia.
Dzięki temu zabiegowi, unikniemy wchłonięcia przez warzywo nadmiernej ilości tłuszczu. Pamiętajmy, że w diecie wegetariańskiej najbardziej pożądane są warzywa, owoce, nabiał oraz pełnoziarniste produkty zbożowe. Tłuszcz na pewno nie jest widziany z zbyt dużych ilościach w żadnej z istniejących diet. Do bakłażanowych potraw bardzo dobrze pasuje towarzystwo sera feta, czy parmezanu. Inną, równie smakowitą i prawdziwie wegetariańską propozycją jest cukinia faszerowana sosem pomidorowym, lekko pikantnym i z dodatkiem bazylii. Danie smaczne i proste!.