Odżywianie osób z problemami układu krążenia
okularki pływackie
Osoby zmagające się z chorobami układu krążenia, powinny odżywiać się w sposób minimalizujący występowanie dolegliwości związanych z tego rodzaju chorobami. Przede wszystkim konieczne jest ograniczenie spożywania nasyconych kwasów tłuszczowych oraz soli. Istotne jest wprowadzenie do diety dobrych olejów np. rzepakowego, słonecznikowego, sojowego, kukurydzianego, jak również oliwy z oliwek.
Złe tłuszcze trzeba zastąpić dobrymi, które znajdują się np. w tłustych rybach, takich jak łosoś, śledź, makrela, czy sardynki oraz w warzywach np. w awokado. Doskonałym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych są także orzechy włoskie, migdały oraz ziarna słonecznika.
Osoby cierpiące na choroby układu krążenia powinny spożywać odpowiednie ilości błonnika, który można znaleźć m.in. w płatkach owsianych, czy nasionach roślin strączkowych. Równie ważne jest spożywanie przynajmniej 700 gramów warzyw i owoców.
Dla osób zmagających się z problemami związanymi z układem krążenia, idealne będą: marchew, dynia, cukinia, sałata, szpinak, jarmuż, pomidory, brokuły, porzeczki, melony, borówki oraz grejpfruty. Nie należy również zapomnieć o spożywaniu produktów mlecznych, które pomagają wydalać z organizmu zły cholesterol.