Produkty zbożowe w diecie z południa
rolki dla dzieci
Odpowiednio dobrane produkty zbożowe to podstawa diety nie tylko znanej w Polsce, ale również diety z innych części kontynentu.
Mieszkańcy południa Europy nie wyobrażają sobie także diety śródziemnomorskiej bez porcji makaronów, ryżu, czy kaszy.
Przede wszystkim dlatego, że stanowią one doskonałe źródło białka, błonnika i soli mineralnych, pomagają więc prawidłowo odżywić organizm.
I wbrew powszechnym opiniom – jedzone z głową wcale nie muszą tak bardzo tuczyć.
Wszystko jest kwestią odpowiednich dodatków.
Produkty zbożowe mogą świetnie pasować do diety i pomagać w zgubieniu wagi o ile jedzone są z umiarem i bez tłustych dodatków, jak sosy, natomiast poszerzone o bukiet świeżych i smacznych warzyw.
W krajach śródziemnomorskich zwłaszcza popularny jest ryż, makaron oraz rośliny strączkowe.
Dzięki temu dostarczamy organizmowi odpowiedniej ilości energii, witamin (zwłaszcza z grupy B), soli mineralnych, a także czujemy się nasyceni, dzięki czemu nie sięgamy po niezdrowe przekąski między posiłkami.