Soja na tysiąc sposobów

Soja na tysiąc sposobów
Niecodzienni

Najbardziej popularną rośliną wśród wegetarian, jest należąca do gatunku bobowatych soja. Jest ona powszechnie uważana za sprawdzone, wartościowe zastępstwo białka, zawartego w produktach mięsnych.

Soję możemy więc spotkać pod postacią kotlecików, parówek, szynek, czy pasztetów. Ciekawym pomysłem na przyrządzenie wegetariańskiego smakołyku, którego rodowód wywodzi się z typowo mięsnego jadłospisu, jest pasztet sojowy.

Na temat tego dania stworzono już niejedną wariację, dlatego każdy może wśród nich znaleźć coś smacznego dla własnego podniebienia. Pasztet sojowy z dodatkiem ciecierzycy oraz soczewicy, czyli tak zwane 3 ziarna; pasztet sojowy z koperkiem lub z pieczarkami to tylko niektóre spośród wielu propozycji.

Amatorzy kuchennych rewolucji i eksperymentów mogą również z powodzeniem spróbować stworzyć własną wersję pasztetu wegetariańskiego, zawierającego ulubione dodatki. W każdej wersji pasztetu sojowego przydadzą się jednak z pewnością takie przyprawy jak czosnek, pieprz, sól ziołowa lub morska, dodatek koncentratu pomidorowego, a także otręby, aby konsystencja potrawy była bardziej zwarta.