Wpływ tłustego jedzenia na zdrowie
Tłuszcze są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Warto jednak zdać sobie sprawę z tego, że są dwa rodzaje tłuszczów: dobre i złe. Aby zachować jak najdłużej dobre zdrowie, warto przyjmować wyłącznie dobre tłuszcze, które można znaleźć chociażby w tłustych rybach takich jak łosoś, w warzywach takich jak awokado, czy oliwie z oliwek. Należy bezwzględnie ograniczyć spożywanie tłuszczów nasyconych, które kryją się w smażonych potrawach.
Smażone potrawy oprócz tego, że są wysokokaloryczne, są również niebezpieczne dla naszego zdrowia. Tłusta dieta może doprowadzić przede wszystkim do znacznego podwyższenia poziomu złego cholesterolu. Ponadto wpływa również na podwyższenie ciśnienia tętniczego, a co gorsza ma również wpływ na pracę serca i układu krwionośnego. Długotrwałe, tłuste żywienie może doprowadzić również do zawału mięśnia sercowego, niewydolności żył, niewydolności wątroby i różnego rodzaju problemów żołądkowych.
Mając do wyboru olej lub oliwę, zawsze wybieraj oliwę i zamiast smażyć potrawy, staraj się je gotować lub piec.